1 Nisan 2017 Cumartesi

Güney Marmara Kültür Platformları Birliği’nin Kuruluşuna ve Bloğu’na Merhaba (Mustafa Özcan, 1 Nisan 2017)


Güney Marmara Kültür Platformları Birliği’nin Kuruluşuna ve Bloğu’na Merhaba


Değerli Dostlar,

Dört deniz ile çevrelenen Anadolu Yarımadası’nın kuzeybatı ucundaki Güney Marmara bölgesi, tarihten beri pek çok kavmin uygarlık kurduğu, bu nedenle belki de yeryüzünün etnik kültür itibari ile en karmaşık, ancak karmaşık olduğu kadar da en uyumlu olan bir insan Topluluğu’na ev sahipliği yaptığı bir yeryüzü cennetidir. Kadim çağlardan bu yana elde ettiği bu çekim gücünün ardında tarımsal bereketinin olduğu eskiden beri bilinen bir gerçektir. Bu nedenle verimliliği nam salmış olduğundan bazı yerleşim yerlerinin başında “yeşil”  nitelemesi hiç eksik olmaz: Yeşil Bursa, Yeşil Gönen

İşte bu coğrafyanın insan ve doğasının ortak ürünü olan varlıklarının tanıtımını sağlamak üzere bölgenin tam ortasındaki kentten başlayarak 2014 yılından bu yana peyderpey oluşturularak devreye girmiş olan Gönen, Bandırma, Erdek Kyzikos ve Manyas kültür platformlarınca yapılmakta olan etkin çalışmalar İnternet üzerinden duyurulmak sureti ile halen geniş kesimlerin ilgisine sunulmaktadır. 

Ayrıca böylece, bölge kentlerinin insan, toplum, çevre, demografi, iklim, kentsellik ve entelektüel kültürüne yönelik ortak yaşamlarının kalıcı uzantısı olan tarihi izler niteliğindeki yazı, resim ve benzeri medya ortamları bölge konusu belgeler olarak bu kentler için yakın ilgi duyan araştırıcıların akademik kullanımı için sunulmuş da olmaktadır.

Şimdiyse, bölgenin kentsel ve kırsal kesimleri için sürdürülen bu tanıtım çabalarındaki birlikteliğin uyumunun sağlanarak tanıtımını daha etkin olarak geniş kitlelere ulaştırabilmek üzere çalışmaların ortaklaştırılarak geliştirilmesini ve özünün ortaya konulmasını amaçladık. Bu için de bölge kent ve kırsalının urbanistik, demografik ve kültürel değişim ve gelişimindeki örtüşen, ancak bilimsel niteliği olan bilgi ve görüşleri özgün bir “platform ve internet bloğu” ile uyum içinde anlatmak üzere 2017 yılı başında üye platformlar olarak hep birlikte Güney Marmara Kültür Platformları Birliği’ni oluşturduk.  

Böylece, bilimsel izlenimlere dayalı olarak kritik bir göz ve evrensel bir anlayış ile denetlenen bilgi ve görüşlerimizin konuyla benzer tarzda ilgilenen diğer dost araştırmacılarla da paylaşılıp kentsel ve kırsal kesim entegrasyonu ile bölgenin özgün niteliğini haiz çağdaş yazılı bir kültür derlemesi hazırlamak üzere uzun ince bir yola koyulmuş olduk. 

Bu amaçla konuları yerel olarak yerinde araştırıp İnternette evrensel olarak paylaşarak hep birlikte özünü ortaya koyup ele alan bilgi ve görüşlerin aktarılması için gereken platform gereksinimizi karşılamak üzere de şimdi Sn. Ümit Ersöz’ün katkısı ile Güney Marmara Kültür Platformu Birliği Bloğu, GMKPB Bloğu’nu açmış bulunuyoruz.

Bu kuruluş ve açılış vesile ile, öncekiler gibi, tüm gerçek ve sanal dünyaya GMKP Bloğu üzerinden bir kez daha yeniden merhaba diyoruz. 

Güney Marmara Kültür Platformları Birliği,
GMKPB Dostları Adına

Mustafa Özcan (1 Nisan 2017)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder